Intenzivní kontrola kvality

Ovoce je přírodní produkt, proto také ono podléhá mnohým vnějším vlivům, které mohou mít za následek snížení jeho kvality. Z tohoto důvodu máme u nás ve Schwartau nastavené velmi vysoké standardy požadované kvality a kontroly ovoce. Je pro nás důležitá také úzká spolupráce s našimi smluvními dodavateli a zemědělci. Protože pouze takto mohou být realizovány všechny požadavky a dodržovány ty nejvyšší standardy a principy Schwartau. Už dokonce i naše rostliny, stromy a keře, (o samotných plodech pochopitelně nemluvě), podléhají neustálým a přísným kontrolám kvality. Pro nás jsou velmi důležitá tato kritéria: vůně, chuť, vzhled a složení. Stejně tak důležité jsou kontroly a analýzy nežádoucích látek v ovoci, jako jsou pesticidy a jiné bakterie. Tyto kontroly provádíme jak v našich vlastních laboratořích, tak v laboratořích nezávislých, renomovaných institutů, se kterými už spolupracujeme řadu let. V případě jakýchkoli pochybností nebo jakékoli nespokojenosti je ovoce ihned vyřazeno z dalšího procesu zpracovávání. Nejenže se u nás ve Schwartau konsekventně řídíme ověřenými mezinárodními regulačními standardy, ale také se podílíme na jejich vývoji a optimalizaci. Toto naše počínání bezpochyby zajišťuje vysokou úroveň výrobních procesů. I přesto, anebo právě proto, že kvalita mnohých surovin den ode dne klesá a podléhá četným negativním vlivům dnešní doby, dali jsme si za cíl, produkovat každý den v té stejné anebo dokonce ještě lepší kvalitě, jako v den předchozí. Optimalizací výroby se snažíme přizpůsobovat se všem změnám, se kterými se setkáváme. Naše ovoce je vždy zpracováváno tak, aby byla zachována autentičnost jeho vůně a chuti.
A kontrola nekončí ani po té, kdy už je džem ve skleničkách. Každé ráno v 9 hodin totiž přichází ta nejtěžší zkouška – naši zaměstnanci ochutnávají produkci z předešlého dne. A pouze v tom případě, že budou džemy opět té specifické, lahodné chuti a v té nejvyšší kvalitě, mohou opustit naši továrnu.

Zpracování v naší továrně

V naší domácí kuchyni se kloubí čerstvé ovoce s cukrem, želé a troškou citrónu. Naše džemy jsou lahodnou a lehkou pochoutkou, i možností, jak si prodloužit svěží pocit léta. Nás ve Schwartau velmi těší, že vám chutná. Proto se vám snažíme opakovaně nabízet nové a dokonalejší příchutě, které postupně vyvíjíme z našich stávajících a tradičních receptů. A postupujeme při tom naprosto stejně, jako vy u vás doma. Nejdříve pracujeme s malým množstvím džemů, které krok po kroku vylepšujeme a následně testujeme v našem teamu. Pokud se výsledky zdají být slibné, chuť výborná a kvalita nadstandardní, teprve pak můžeme přejít k velkoprodukci.
Pro výrobu lahodných džemů sází Schwartau vedle kvalitního ovoce také na kvalitu vedlejších přísad, bez kterých by se produkce džemu jistě neobešla. Vždy pochopitelně záleží na příchuti konkrétního džemu, ale obecně by se dalo říci, že přidáváme pouze 3 – 4 další přísady. Tedy cukr, nebo cukr a glukózový sirup, pektin a kyselinu citrónovou. Pektin je vedle samotného ovoce jednou z nejdůležitějších složek našich džemů, protože hraje rozhodující roli při tvorbě hustoty a tedy i konečné podoby džemů. Je rozhodující složkou pro dosažení té správné konzistence. Větší množství pektinu způsobuje to, že je džem hustý a pevný, naopak přidáme-li ho o něco méně, vytvoří se nám řídký džem. Kyselina citrónová napomáhá správnému udržování hodnoty pH v džemu a užívá se v takové míře, která je adekvátní pro přirozenou kyselost konkrétního ovoce.
Aby se v tomto ovocném pyré dobře a rovnoměrně rozpustil i cukr, musí se hmota nejdříve zahřát. Nejprve je vše umístěno do speciálně tvarovaných nádob. Pak ovocnou hmotu společně s přidaným cukrem velmi krátce zahřejeme tak, abychom dosáhli požadované teploty. Při tomto procesu zůstávají všechny chutě a vůně zachovány. Teprve poté přidáme pektin a kyselinu citrónovou, a pak už přímo do skleniček! A teprve až v těchto skleničkách probíhá proces „zželatinování“ hmoty, který trvá 24 až 48 hodin. Každou hodinu vyrobíme zhruba 10.000 až 25.000 kusů našeho lahodného džemu.
Následuje pasterizování v tzv. pasterizačním tunelu, čímž zajistíme nezávadnost našich produktů i po mikrobiologické stránce. A na závěr skleničky projedou chladícím tunelem. Pochopitelně velmi důležitou roli hraje také uzavření skleničky. Než víčko napevno utěsníme, vysajeme ze skleničky veškerý vzduch tak, aby zde vzniklo potřebné vakuum. Toto vakuum udržuje džem v té nejvyšší hygienické kvalitě.
A od tohoto momentu už netrvá dlouho, než se džem dostane přímo do obchodů, poté k vám domů, kde si po specifickém kliknutí při otvírání víčka můžete v klidu vychutnat jedinečnou chuť vašeho oblíbeného džemů. Mňam!
Schwartau logo© 1993-2014 Forcom logo Hero logo